Activity Reports
Tools
Typography
Cenderahati: Tan Yew Sing, Presiden MCCC (kelima dari kiri) menyampaikan cenderahati kepada YB Ignatius Darell Leiking, Menteri MITI.

1 OGOS 2018

KUALA LUMPUR: Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri Malaysia (MITI), yang berdedikasi untuk menjadikan Malaysia sebagai destinasi pelaburan pilihan antarabangsa dan negara perdagangan yang paling kompetitif, akan bekerjasama sepenuhnya dan mengambil bahagian dalam lawatan Malaysia ke China pada pertengahan bulan Ogos.

Lawatan rasmi ke China yang diketuai oleh Perdana Menteri Malaysia, Tun Dr Mahathir, akan mengadakan pertukaran diplomatik dalam bentuk lawatan negara, dan meneroka lagi pelaburan bersama, pertukaran ekonomi dan perdagangan di antara Malaysia dan China serta projek infrastruktur utama domestik.

Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Malaysia, YB Ignatius Darell Leiking, membuat kenyataan di atas apabila beliau dilawati oleh Dewan Perdagangan Malaysia-China (MCCC).

YB Ignatius menegaskan bahawa pemikiran diplomatik Perdana Menteri yang memberi tumpuan kepada keseimbangan diplomatik dan kepentingan rakyat adalah sangat jelas.

"China adalah rakan kongsi yang paling sesuai di Malaysia dan kita perlu berunding dengan China mengenai pelbagai isu yang dicadangkan bagi merundingkan dan melaksanakan kerjasama dan perjanjian antara kedua-dua negara," kata YB Ignatius.

YB Ignatius menantikan konsep dan prospek "membina hubungan antarabangsa yang baru dengan kerjasama dan menang-menang" yang dicadangkan oleh Presiden China, Xi Jinping, dan sangat berminat dengan Ekspo Import Antarabangsa China (CIIE) yang diadakan di China sejak tahun 2018.

YB Ignatius mendedahkan bahawa delegasi yang diketuai olehnya merancang untuk bertemu dengan banyak organisasi dan wakil institusi China untuk mendapatkan lebih banyak pertukaran ekonomi dan perdagangan antara kedua-dua negara.

Di samping itu, YB Ignatius juga bersetuju bahawa MCCC telah lama menyumbang kepada hubungan antara kedua-dua negara. YB menjanjikan untuk mengundang MCCC jika kementerian itu menganjurkan sebarang lawatan ke China.

YB Ignatius memuji keupayaan MCCC untuk menerima 150 hingga 200 delegasi Cina setiap tahun. Beliau juga berjanji bahawa beliau akan mempertimbangkan untuk melawat ibu pejabat MCCC untuk menyatakan sokongannya kepada MCCC.